Jakość wody w Gnieźnie nie zagraża zdrowiu
Parametry jakości wody
Analiza parametrów jakości wody na terenie Gniezna za okres 01.01.2021 - 30.06.2021
L.p. |
Parametry |
Jednostka |
Woda uzdatniona |
Dopuszczalne zakresy wartości |
|
Parametry mikrobiologiczne |
|||
1. |
Escherichia coli |
jtk/100 ml |
0 |
0 |
2. |
Bakterie grupy coli |
jtk/100 ml |
0 |
0 |
3. |
Enterokoki |
jtk/100 ml |
0 |
0 |
4. |
Ogólna liczba mikroorganizmów w 22oC |
jtk/ 1 ml |
10 |
bez nieprawidłowych zmian |
|
Parametry fizyko-chemiczne |
|||
1. |
Zapach |
- |
akceptowalny |
akceptowalny, bez nieprawidłowych zmian |
2. |
Barwa |
- |
akceptowalna |
akceptowalna, bez nieprawidłowych zmian |
3. |
Smak |
- |
akceptowalny |
akceptowalny, bez nieprawidłowych zmian |
4. |
Stężenie jonów wodoru (pH) |
- |
7,29 |
6,5 - 9 |
5. |
Chlorki |
mg/l |
14,55 |
250 |
6. |
Azotany |
mg/l |
2,57 |
50 |
7. |
Azotyny |
mg/l |
0 |
0,5 |
8. |
Mangan |
μg/l |
5,89 |
50 |
9. |
Żelazo |
μg/l |
35,94 |
200 |
10. |
Twardość |
mg/l |
311 |
60 - 500 |
11. |
Jon amonu |
mg/l |
0,01 |
0,5 |
12. |
Mętność |
NTU |
0,22 |
zalecana wartość do1,0 |
13. |
Przewodność elektryczna |
μS/cm |
632 |
2500 |